уторак, 6. септембар 2011.

Uboga


Uboga


Dajem sve

za strepnju na peronu

dok me grliš hoću li se

vratiti

Sve dajem za mržnju

u pogledu ka nekom osmehu

meni usput podeljenom

Dajem i ne pitam

samo da sjajim kao ti

u jutra maglovita

dok me studenu greješ

Dajem i sve bih dala

za taj bol kojim te nehotice

bolim

A uboga ništa sem sebe

u tebi nemam

da darujem


Todora Škoro

__________________________

14 коментара:

  1. Umemo nekada da budemo tako surovi... ali to je jače od nas! kao i pesma...

    ОдговориИзбриши
  2. Surovi, da, ali prema kome? Mislim, više prema sebi... Hvala, Bravarice :)

    ОдговориИзбриши
  3. ...osluškujem eho tvoje pesme u sebi... darovati je božanski čin, pesmom si nas potiho podsetila na njega, a i velikodušno darovala lepotom svojih misli i stihova.

    uzgred, i muzika je sjajna! možda sam subjektivna (obožavam Masima), ali pesma mi se odlično uklapa u doživljaj!

    ОдговориИзбриши
  4. Todora,
    ponekad čovek misli da sebe može celog dati... sebično je to, iz neke krivice prema sopstvenom postojanju, koje je mnogo veće, veličanstvenije... iz krivice koje bol skriva, a koga razgrnuti trebamo... pronaći sebe izvan tuđih krivica u nama, predačkih, srpskih žena, koje nose sve sa sobom, opterećujući i sebe i druge... surovost prema sebi pobediti i blagost ljubavi nad sobom prigrliti... davati se drugima, ali sebi najviše poklanjati.... tek tada će davanje biti ljubav... iza bola u našim bunarima je suviše egoizma deteta koje ne podnosi usamljenost spolja, jer nije dotaklo beskrajno bogastvo unutra...

    ОдговориИзбриши
  5. Emo, davati jeste božanski, ali tek onda kad nema želje za uzvraćanjem, kad je samo davanje dovoljno za sreću...:)

    ОдговориИзбриши
  6. Sfinga, slažem se sa tobom da je u našim patnjama suviše egoizma deteta... I usamljenost (spolja, kako ti kažeš) je težak zadatak koji na putu sazrevanja moramo da savladamo. Znam da je najpogrešnija stvar da pesnik objašnjava svoju pesmu, ipak ću to učiniti: ona je htela da kaže jednostavnu stvar koju je i rekla - "sve bih dala kad bih mogla (tako) da volim"... :) Ako je pesma vama ipak nešto drugo rekla, tim mi je draže...

    ОдговориИзбриши
  7. Todora, nisam imala nameru da objašnjavam tvoju pesmu, jer to baš i nije poželjno... Već sam imala potrebu za asocijacijama koje objašnjavaju mene.

    Svako dobro

    ОдговориИзбриши
  8. Sfinga, naravno... Ali sam imala potrebu ja. Nekako, pesme uvek govore o IMANJU ljubavi, iz ugla onoga koji voli, ređe iz ugla nedostatka ljubavi u sebi, a sa snažnom potrebom za tim... Tebi veliki pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  9. lepa pesma, zaista bogato opisano u par reci. Eto ja zato pisem samo pesme u mom stilu, gde moj brat kaze da ni Ceca, ni Karleusa ne bih mi ukrale, naravno da ne bi previse su radosne, sve je dobro kod mene, a ne bi im ni dala njima bas, neka pisu same.....posle nekih dozivljaja u mom zivotu, ja kao da sam u stvari jesam nova. Sve vas razumem iz svog ugla pisanja, kako Todora i kaze, zavisi od nas. Cak i te istorije nasih srpskih majki treba da nam bas budu pouka kako trebamo da ih vidimo u nase zivote i izaberemo bolji put za nasu buducnost i decu. To sto je neko posego za ratom u proslosti, treba da nas nauci mirom u buducnosti. Tu imaju veze i pozitivni medjuljudski odnosi i pozitivana emotivna inteligencija.
    Kretaivnost, umetnost i inspracije, istorija... su jako vazne stvari u nasim zivotima, pa sad... to po meni bar.... Ovo je inspirativna pesma za razmisljanje sta je treba ciniti da volimo dosta dobro, puno, bez onog drugog. Po meni je MIR U NAMA odgovor, naravno uz hiljadu drugih detalja... Pozzz i ja sam morala samo onako u prolazu...;) svaki komentar je imao svoju inspiraciju za mene, i svaki je dobar na svoj nacin. A tebi Todora Bravoooooo jos jednom..;)

    ОдговориИзбриши
  10. Pipi, ja još jednom moram da kažem da me tvoj komentar uvek razveseli. Tvoja vedrina, borbenost i nevinost kojom zrači svaka tvoja reč ( kao i tvoje divne rukotvorine) ne daju mi da mislim kako je svet postao zao. Nije, dok je takvih duša kao što je tvoja. Pozdrav i tebi, najsrdačniji!

    ОдговориИзбриши
  11. Ja sam primer odraslog deteta... pridruzi mi se, jer ti to umes...... pozzzzzz

    ОдговориИзбриши
  12. Maestralno! Samo komplimenti - sve je drugo suvišno!

    ОдговориИзбриши