недеља, 19. јун 2011.

NEDELJNI RUČAK


Uvek kad bi, nedeljom, sa zvonika počelo da otkucava podne, stavljala bi na beli uštirkani stoljnjak dva porculanska tanjira, pre pola veka kupljena u Češkoj, čineći to nežno i pažljivo drhtavim smežuranim rukama. Popravila bi rubove damastnih salveta, primakla slanik na sredinu stola, brzo se prekrstila mrmljajući Očenaš, a onda lagano počela da iznosi jelo – supu skuvanu od parčeta govedine i mnogo povrća, celera pogotovo, koje bi posle, s renom, servirala kao glavno jelo. I salatu od cvekle, obavezno salatu od cvekle, ako je ne bi bilo on bi se naljutio… Odmorivši se malo posle obroka, pospremila bi sto, prešla u dnevnu sobu i tamo poslužila ledene penaste šnenokle, zavalivši se potom u naslonjaču ispred televizora. Ona druga, u kojoj je sedeo on, uvek je bila kraj prozora, pa bi i činiju sa slatkišem stavljala na tu nahtkasnu.

Držeći u krilu nerasklopljeni stari album za slike, brzo bi zapadala u dremež. Njemu to nikad nije smetalo. Njoj jeste, jer nije znala da li on, dok ona spava, gleda kroz prozor, misli o tome kako je život mogao da im bude bolji ili nežno gleda u nju, usnulu.

Probudilo bi je tek snažno sunce i cika dece sa ulice. Lagano bi otvarala album na poslednjoj stranici i onda dugo gledala u već požutelu, isečenu iz novina, čitulju sa koje joj se smešio njegov dragi lik.Tad bi ustala, prišla do nahtkasne kraj prozora, nežno bi oterala dve pčele sa činije u kojima su se šnenokle već istopile, odnosila ih nazad u kuhinju, i pomislila: “ Zbog ovih nedeljnih ručkova vredi živeti”

Todora Škoro

_____________________

10 коментара:

  1. O, Bože, ne naočari, nego lupa mi treba! Izvini, Jagoda! :)

    ОдговориИзбриши
  2. Cvekla..mmmm salata od cvekle. Obozavam je i to svezu, kako je ja napravim, svako se pridruzi uvek ponovo i ponovo, kad je ja zacinim. Ponekad je teze nadjem u prodaji, cesto gvirkam po staklenicima gde se prodaje voce i povrece, domace, snadjem se i uvek kad je nadjem ...mmmmmm . Donosim ja nju iz Srbije uvek,, ama bas uvek. Cini mi se da su pijace u Srbiji bolje snabdevene svezom cveklom, ovde dosta koriste kuvanu-vakumiranu, ili u teglama vec gotovu, ali nije to to..mada kad nema kise, daj sta ima ;). Al se ja rascveklala...hehehh ovaj raspricala i to u pola noci, a danas samnapravila kilometarske setnje, odakle mi tolika energija?? Pravim, je pravim, pocinjem polako ja sam proizvodnjom na veliko..hehe
    VELIKI ENERGIJSKI POZZZZZZZ i hvala, :).

    ОдговориИзбриши
  3. razumece se valjda, pola sam izgresala, ipak mi se malo zatvaraju okice. LN

    ОдговориИзбриши
  4. Kasnim na nedeljni ručak.Šnenokle sam zadnji put jela u obdaništu a to beše u prošlom veku. Nedeljno popodne mi je uvek tako bolno i setno jer me je nekada podsećalo koliko sam sama.....

    ОдговориИзбриши
  5. Pipi, lepo je videti te razdraganu, pa makar i malo setnu zbog "specijaliteta iz Srbije"...

    ОдговориИзбриши
  6. Alex, nedeljna popodneva su meni celog veka bila nekako bolna čak i u periodima kad bi bivala puna kuća čeljadi. Ne znam zašto. A kad je čovek i fizički sam, onda su baš tužna. Tebi hvala na poseti (a već sam ti se,greškom, gore zahvalila, zamenjujući te sa Jagodom. Nadam se da se ona nije naljutila...

    ОдговориИзбриши