среда, 16. новембар 2011.

"УМИРАЊЕ СРАМА", нова књига ТОДОРЕ ШКОРО

Из штампе је управо изишла нова књига кратких прича Тодоре Шкоро "УМИРАЊЕ СРАМА". Невелика збирка од двадесетак кратких прича, насталих у минуле две године, бави се углавном судбинама обичних људи, њиховим патњама, проблемима, недоумицама, разочарањима... Помало горке, ове приче у читаоцу буде запитаност о неправдама које живот носи, о моралу који се, увек кад наиђу тегобна времена, нужно круни и осипа, о смислу читавог живота, најзад. Ликови "Умирања срама" јесу и рђави и добри људи, али  њима аутор не суди, једноставно пушта да они сами себе, својим делима осуде или награде.

У предговору књизи о јунацима ове збирке се каже:


"Они су изневерени, проклети, сами, или се најчешће тако осећају. Оно што их спаја јесте неприлагођеност времену у коме живе. Отуда њихов бег у прошлост, у сећања. Јунаци збирке кратких прича „Умирање срама“ у том свом настојању бивају утолико нестварнији, етеричнији, уколико су ситуације и  људи које срећу ововремскије, животније.
            Непристајање на системе вредности које намеће ново време за њих је увек болно, а растанак са старим вредностима доживљавају као лагано умирање. Уверени да је „човек њиховог доба“ заиста био Човек, који је знао за праведност, морал, срам, они с тугом, али немоћни да ишта промене, гледају умирање тог бившег човека коме су се дивили, гледају умирање срама у људима... У том бегу од стварности, понеки од њих ипак западају у замке греха и посрнућа. Али и тако упрљани, у дубини душе имају свест о лепоти и врлини коју нису увек могли да сачувају.
            Они, међутим, не суде. Ни новом добу, ни новим навикама и обичајима, а ни себи, нити другима. И сами довољно осуђени проклетством несналажења, јунаци и антијунаци „Умирања срама“ поглед упиру у даљину, да тамо нађу загубљену лепоту.
И налазе је, онако како се увек лепота нађе у патинираној прошлости којој време које је протекло опрости сваку несавршеност."

____________________________________

22 коментара:

  1. B R A V O !!!!!!!!!
    Ti si moj veliki pisac ogromnog srca. Srecna sam sto te poznajem.
    Pozdrav za mog fantasticnog autora.
    Ti si jedinstvena dusa najboljih dobroh vremena. Jer najbolje vreme je sad i odmah.

    Kako tebe voli Pipi..cestitke, cestitke.......jos...jos.... i hvala.

    ОдговориИзбриши
  2. Драга Пипи, хвала ти од срца! Похвале никад нисам научила да примам, али једино што могу да кажем јесте да бих волела да сви моји читаоци буду тако чисте душе као што је твоја...
    Још једном ти ХВАЛА

    ОдговориИзбриши
  3. Наравно, драга Сфинга... Хвала ти!

    ОдговориИзбриши
  4. Bravo! čestitke i sve najlepše, od srca želim knjizi i tebi, draga Todora! :)

    ОдговориИзбриши
  5. Драга Емо, ХВАЛА! Чекам да и ти мене истом вешћу обрадујеш... :)

    ОдговориИзбриши
  6. Iskrene cestitke za ovo.....
    cekamo roman....

    ОдговориИзбриши
  7. a,da ovo to su najbolje price..do sada

    ОдговориИзбриши
  8. Komsho, hvala za "ovo"...
    tj za kompliment "najbolje priče".
    A roman... Uskoro! Pozdrav Vama :)

    ОдговориИзбриши
  9. "ovo" je,bila mala aluzija na tek novorodjeno prelepo cedo...ljubi ga majka...
    najlepse zelje i pozdrav..

    ОдговориИзбриши
  10. Čestitam, draga Todora!
    Radujem se svakom Tvom uspehu.

    Topao pozdrav,
    Nadica

    ОдговориИзбриши
  11. Hej, hej, hej:)
    Kakva lepa vest:)))
    Čestitam Ti, od srca, Todoro:)))

    ОдговориИзбриши
  12. Todora, primite iskrene čestitke od mene za izdavanje najnovije knjige priča!

    Gde može da se kupi vaša knjiga?

    ОдговориИзбриши
  13. Buči, hvala ti mnogo...Za knjigu, posalji mi adresu na todorasskoro@yahoo.com , poslaću ti je na poklon. I, ako možda znaš Simonov tel ili mejl, ne mogu da pronađem... Pozz...

    ОдговориИзбриши
  14. Teodora,
    danas sam sasvim slucajno naisla na vas blog... Par sati nisam mogla da se odvojim od citanja ovih prelepih pesama i tekstova. Svaka cast! Bravooo!!! Zelela bih da mi kazete gde mogu da kupim knjigu "Umiranje srama" ? Trazila sam po internetu-bezuspesno. Iz Novog Sada sam inace, pa ako znate u kojoj knjizari mogu da je nadjem ja bih vas molila da informaciju posaljete na msesevic@gmail.com. Hvala unapred na odgovoru. Zelim Vam od srca puno uspeha u daljem radu, jer ste svojim talentom to zasluzili...Imate divnu dusu a to se oseti kroz vasa dela... Pozzz, Milena Sesevic

    ОдговориИзбриши