петак, 28. јун 2013.

"СЕНКЕ И СВИЦИ" - НОВА КЊИГА ПРИЧА

Из штампе је управо изишла моја нова књига кратких прича "Сенке и свици". У двадесетједној сторији приказане су судбине људи на животној прекретници - емоционалној, егзистенцијалној, психолошкој, моралној.
.
Било да су сећањем одведени у житна поља детињства, у пустош ратова или у благостање и замке модерног времена, јунаци збирке кратких прича „Сенке и свици“ увек се налазе негде на граници живота и сна. Сањају да би лакше живели, а живе да би победили невоље и отворили врата неком новом сну. На тој љуљашци, на тој животној вртешци, оно што их раздваја, што их чини посебним и другачијим од других, јесте сусрет са блеском судбине, неумитним и изненадним, који их, спремне или не, обликује у величанствене или ништавне, не остављајући их никад више истима, онаквим какви су дотад били.
            Може се живети у илузијама, може се живот сасвим свесно улепшавати, или од њега на разне начине бежати, али кад се човек нађе пред величанственим одсјајем судбинског, кристално чистим („...као суза дечија“, каже један јунак),  онда места за узмицање нема, онда се сопствени живот, у трену, сагледава неким другачијим погледом, онда се сазри, умири, покаје. Онда се постаје чист, спреман за неки други живот, или за смрт, често за смрт у причама које следе.

            Међутим, знају јунаци збирке "Сенке и свици" да смрт није ништа друго до део живота, а да је читав живот тек сан. И да смрти, све док има сећања - заправо нема.
И то их чини спокојним, ма каква  судбина да им је додељена.

Зато, читаоче, нека твоје очи буду свици, а мени на душу сенке кроз које ћу и тебе водити, као што сам и моје јунаке водила...

Тодора Шкоро, аутор 




2 коментара:

  1. "Нека твоје очи буду свици, а мени на душу сенке кроз које ћу и тебе водити, као што сам и моје јунаке водила..."Ако добро памтим ово је пета година како ме водиш кроз друштво Твојих јунака...
    Нека је са срећом и да књига буде читана. Да много свитаца дочека јутро уз њу....
    Надам се да ће књига бити награђена од стране умних критичара, али читаоци су ипак најбољи барометар...
    СВЕ ЧЕСТИТКЕ!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Алекс, да сам могла да бирам, лепшу прву честитку за своје шесто "чедо" не бих пожелела. Хвала ти на дивним жељама, на читању, на остајању овде, упркос мојим тамним сенкама, понекад. А критичари? Они су мање важни. Овакве поруке и подршка су оно што ме снажи!

      Избриши