субота, 21. новембар 2009.

DUŠA IZ KAMENA



U kamen se
jedna duša
od zla skrila.
Pronađi je,
kamen razbij,
ali pazi
da je ne povrediš.
Nije ona od kamena,
ona se tek
od bola mnogog
okamenila.

Todora Škoro

5 коментара:

  1. Тодора, Ово ти је до сада једна од најбољих пјесама. Одлично речено и казано са мало ријечи,а много. Једноставно речено у краткоћи емоција и емотивног набоја пуних као шипак.

    ОдговориИзбриши
  2. За Алекс:

    ...а онда та Љубав, која је такав камен разбила једног дана и сама постане разлог да се опет у камен побегне. И тако у круг...Али, дај да се камен разбије, о новој тузи ћер се размишљати после!

    За Песу:
    Драго ми је да ти се песма свиђа, али је мени она некако налик лирским народним песмама, звучи ми мало архаично и ритмом и метафорама... Наравно, нисам од оних који потцењују традицију, али ми је ипак малко "етно". Поздрав!

    ОдговориИзбриши
  3. Укуси су различити и о њима се не расправља, али Ти умијеш много боље... Не свиђа ми се што је у овој пјесми све речено, па је читаоцу преостало само да прихвати или одбије. За ово су крива четири посљедња стиха:

    Nije ona od kamena,
    ona se tek
    od bola mnogog
    okamenila.

    ОдговориИзбриши
  4. Kao što već rekoh, "krenula" je ova pesma tokom lirske usmene poezije, sa sve "okamenjenom" dušom kao motivom, pa onda u tom duhu i nije bilo moguće ostaviti nedorečenosti, nejasne simbole, nego upravo je nekako sve moralo da iziđe, da se otkrije, baš kao i u usmenoj pesničkoj tradiciji.
    Ačli, hvala veliko!

    ОдговориИзбриши