недеља, 25. октобар 2009.

"VARKE DUŠE" NA SAJMU KNJIGADRAGI PRIJATELJI,

DANAS MI JE JEDAN SASVIM POSEBAN DAN.
DRUŽEĆI SE SA VAMA NA BLOGGER-u EVO POSTAVLJAM SVOJ 100-ti POST NA OVOM BLOGU. DANAS, NA DAN ROĐENJA VELIKOG MILOŠA CRNJANSKOG, MOGU DA SE POHVALIM DA SE RODILA I MOJA KNJIGA - ZBIRKA PRIČA "VARKE DUŠE". ŽELIM JOJ DA, KAO I NEPREVAZIĐENI PESNIK, IMA BOGAT ŽIVOT, PA MAKAR I LUTALA SVETOM ONAKO KAKO JE I ON TO ČINIO. NE ZNAM DA LI ĆE JOJ ZVEZDE BITI TAKO NAKLONJENE.
ZA POČETAK, TEK ROĐENA, NAĆI ĆE SE OD DANAS NA BEOGRADSKOM SAJMU KNJIGA,U IZDANJU I NA ŠTANDU "KALIGRAFA". ZA KASNIJE NE ZNAM, PUŠTAM JE OD SEBE. BOLNO JE, ALI I ZA PONOS KAD TEK ROĐENO ČEDO PUŠTATE U SVET. STRAHUJETE HOĆE LI BITI DOVOLJNO JAKO. ALI, TO JE USUD PESNIKA, DA SE OD SVOJIH KNJIGA ODVAJAJU, DA IH, KAO NA USVAJANJE, DRUGIMA DAJU, NADAJUĆI SE DA ĆE TI "USVOJITELJI" BITI NEŽNI.
I PRE NJENOG ROĐENJA, MOJOJ KNJIZI STE VI, NA OVOM MESTU, BILI VIŠE NEGO PRAVI PRIJATELJI. BODRILI STE ME, I DALJE TO ĆINITE. BESKRAJNO HVAlA SVIMA: NADICI, JAGODI, ALEKSANDRI, MIROSLAVU, DONNI, VERI, SAVKU, MILANU, SPISATELJICI I SVIMA NEPOTPISANIMA NA PODRŠCI.

I DALJE VAŠA

Todora Škoro


IZ RECENZIJE KNJIGE "VARKE DUŠE"

"Autorka "Varki duše" bavi se temama koje zaustavljaju vreme i obeležavaju prostor života omeđen javom i snom. Omeđen dušom. Njena duša je bespolna, laka i dečija. Ona je ljudska. Ona je nostalgična. Ona je čuvarica vremena kroz topla sećanja.
Njena duša odbija da odraste i da prihvati da je umiranje deo života...Možda je to jedino tako i moguće. U besmrtnosti duše koja voli, razume, buni se, zamera, oprašta...samo se nikada ne miri sa zaboravom.Zaborav je najveća daljina. Todora Škoro zaviruje u sopstveno unutrašnje ogledalo, ali i u prozore tuđih duša slučajnih prolaznika koje posmatra u njihovim životima bez poze.
Ona pokušava da spozna sreću. Poručuje nam: "Oslobodi se tuđih očekivanja". Ogoljava svoje biće do usamljeništva u kome se spoznaje titranje duše.
Upravo na tom tragačkom mestu gde se autorka pita gde stanuje duša, ona uspeva da zaustavi vreme i pomogne nama, čitaocima, da se prisetimo i našeg života. I da ne zaboravimo, da se istina prepoznaje samo srcem, kao što je naučio Mali princ od svoje drugarice Lisice...

recenzent: Danica J.Marković

10 коментара:

 1. Draga Todora, uspeli smo da prevaziđemo sve teškoće i prepreke i da "osvanemo" na pravom mestu. Evo, sada i ovde, da ponovim: ISKRENE ČESTITKE uz najlepše želje da tvoja knjiga VARKE DUŠE ima dug i zlatan život, a ti budeš srećna i zadovoljna. Takođe, čestitam ti 100-ti blog i želim da ih bude još puno, puno na radost nas čitalaca.
  Srećno!

  ОдговориИзбриши
 2. Hvala, draga! A za sledeći sajam da se i sve tvoje divne pesme nađu u jednoj lepoj zbirci...

  ОдговориИзбриши
 3. Draga Todora,

  Čestitam Ti objavljivanje knjige i 100-ti blog.
  Iskreno se radujem što će Tvoje divne priče ispunjavati srca čitalaca.

  Želim Ti uspeh u daljem radu.

  Nadica

  ОдговориИзбриши
 4. Moje iskrene čestitke za objavljenu knjigu.Iskreno se nadam da će imati više izdanja i da će čitaoci uživati čitajući je kao što smo mi uživali čitajući blogove.
  Svakako ću kupiti knjigu i nadam se da ću jednoga dana dobiti u njoj posvetu i autogram pisca...
  Zaista si mi ulepšala dan, ne poznajem te, ali se iskreno radujem tvom uspehu i čitajući tvoje blogove, mogu reći da si zaslužila svu sreću ovog sveta! Da te nema trebalo bi te izmisliti, ovako dobro je da postojiš....

  ОдговориИзбриши
 5. Draga Nadice, hvala najlepše. Ako dođete do Beograda, i do sajma, čekaće Vas na štandu "Kaligrafa" moja knjiga poklon, kao jedno veliko HVALA za svu podršku ovde. (hala 4, bivša 14-ica)

  Draga Alex, hvala takođe! I, naravno, nema kupovanja, knjiga je i za tebe poklon. A možda se i vidimo tamo, ja ću biti često na štandu. A ako slučajno ne budem, knjige će vam obema dati Tamara ili Sanja. Hvala!

  ОдговориИзбриши
 6. ''ВАРКЕ ДУШЕ'', Свако има своју душу. Душа је варљива и скоро да јој никада не можеш повјеровати, како ће да реагује у одређеном тренутку, али је она у суштини то што јеси. Тај танани и тако одабрани назив наслова твоје књиге говори о теби, о твом егу кроз поезију, коју смо ми читајући, само мало додирнули и ту душу нисмо до краја упознали.
  Исто , тако ''ВАРЉИВЕ ДУШЕ'' као наслов говоре, да знаш да разпознајеш варљивост, зло и доброту код људи. Имати душу, наш народ каже за таквог човјека да је то ''душеван човјек''.
  Хвала, на доброти твоје душе, што се сјетила и поменула нас обичне читаоце у свом посту ,а теби још много књига. Првенац је увијек , који остаје у души, то запамти.
  Поздрав, и погелдај сајам књига и за нас, који не можемо потегнути на тако далек пут.

  ОдговориИзбриши
 7. Hvala, dragi Savko!
  Naslov knjige se nekako nametnuo. I bitno se "varka duše" razlikuje od "varljive duše". Varke duše su oni titraji, one nedoumice, ono što nam se na tren pričini da je tako, a što samo bljesne, a možda nije tako. Nešto kao - hologram. A "varljive duše" bi mi prilično ličilo na - lažljive duše, one koje se kolebaju, koje nisu pouzdane...Otuda ipak "Varke duše"

  ОдговориИзбриши
 8. Пријатељу мој извини, направио сам лапсус. И поред мог читања, ја то нисам уочио, прије него што сам објавио коментар. У праву си, још једном, извини, нисам имао намјеру мијењати твој наслов књиге.Све се односило на ''Варке душе''.
  Честитам ти првенац и да још много књига напишеш.
  Савко!

  ОдговориИзбриши
 9. Hvala još jednom na čestitkama! Živi bili i još mnogo godina svi mi pisali...

  ОдговориИзбриши