уторак, 26. јануар 2010.

KUŠANJE



Jednom
kad me pojede sram
za sve moje nepočine,
kad žrtava mojih ne bude
među živima da mi oproste,
jednom,
kad ostanem sam
i sve u zaumlje mine,
hoću li i tad išta želeti,
hoću li bar tad Bogu stremiti
ili đavolu u sebi dati se
kao poslednji zalogaj.

Todora Škoro

13 коментара:

  1. Ako i mrvica srama postoji, naći će se neko da oprost da i ruku ljubavi pruži.
    Lepa, snažna pesma.

    ОдговориИзбриши
  2. Ух!...ова ИСПОВИЈЕДНИЧКА ти је стварно јака - ма какви јака, ОНА ЈЕ ГЕНИЈАЛНА!

    ОдговориИзбриши
  3. Draga emo-serpice, razumela si - ima li u nama i mrve srama, i prilika za oprost je tu. Hvala ti!

    Dragi Miro, ovaj tvoj siloviti komentar došao mi je u pravi čas: posle jučerašnjeg susreta sa jednim kritičarem koji je rekao da sam bar dvostruko bolji pripovedač nego pesnik, pa posle te njegove konstatacije ne znam šta da mislim: da sam genijalni pripovedač ili - nikakav pesnik... Hvala ti što misliš da je pesma dobra, a ja ću se ubuduće truditi da ne mislim šta neki drugi kažu, ustvari trudiću se da ne mislim uopšte, nego da osećam, osećam i prenosim to - rečju u stihu ili priči, kako Bog već odluči.
    Iskreno zahvalna, tvoja prijateljica Todora.
    p.s. vrlo rado bih ti poslala moju novu knjigu poezije "Neizmer" koja je upravo objavljena, ako imaš poznanike u Beogradu, javi mi mejlom, pa ću ti je poslati

    ОдговориИзбриши
  4. Onoga dana kada sebe ne budem mogla da pogledam u ogledalo i kažem šta imam, neće mi značiti ništa ničiji oprost, jer kada ne možeš da živiš sam sa sobom onda je to moralni kraj....
    Sjajna pesma!

    ОдговориИзбриши
  5. Alex, kad čovek jednom zatraži oprost od drugoga, ne čini on to zbog tog drugog, nego zbog sebe. Veliki je korak zatražiti oproštaj, još veći ne uzneti se nego samo ostati spokojan i srećan kad ti se oproštaj da. Sam sa sobom, i prad ogledalom, čovek može mnogo lakše i brže da zapadne u razne iluzije, zavaravanja, koja ga jedno vreme doduše mogu štititi ( čemu i inače služe iluzije) ali ga i uništiti kad sebi sam prosudi da je moralni kraj! Bolje je, mislim, a mnogo teže da ti ogledalo budu drugi ljudi...

    ОдговориИзбриши
  6. Fantastična pesma.
    Emotivni naboj za stvaranje ovakve pesme je sigurno bio izuzetno snažan... Najbolja umetnička dela i nastaju iz snažnih emocija.

    Kalkulisati sa ukusom kritičara i potecijalne čitalačke publike ide na ruku komercijalnoj strani takve umetnosti, dok umetnost ponikla iz čistote srca, iz bistrine suze, iz tamne dubine duše... iz očaja ili nade... nalazi pravi put i dobija pravu vrednost.
    Zato "hrani" svoje srce, osluškuj ga i piši.

    Čestitke za divnu zbirku pesama "Neizmer". Moram da se zahvalim i javno što sam je dobila na poklon i što sam se obradovala kao dete.
    Delim radost sa tobom, draga Todora, i hvala Ti!

    ОдговориИзбриши
  7. Nadice, draga, Vaše reči zaista razgaljuju! A ono što bih ja volela - nisu nagrade i dobre kritike. Evo, odričem se javno i unapred, svih mogućih nagrada, kao i bilo kakve "dobre kritike" vrsnih kritičara, ali se molim da me ćutljivi, tihi, nepoznati čitalac razume a ja u njemu probudim ono lepo osećanje kojim sam pesmu ili priču pisala. To bi mi bilo dovoljno za ceo život, da uvek samo tako bude. Da li će biti, to je već Božija volja.
    Hvala još jednom, od srca!

    ОдговориИзбриши
  8. Шта друго, него одлична пјесма, којом улазиш у суштину људских живота, трајања, дотрајавања и нестајања увијек и занавијек под велом тајни, које никад нећемо сазнати, али нећемо их никоме ни открити,а и да откријомо, срам нас не би уништио, јер то је живот и ништа друго.

    ОдговориИзбриши
  9. Lepo si ovo, u jednom dahu, rekao, prijatelju Pesa. Hvala ti!

    ОдговориИзбриши
  10. Uh posle ovakve pesme mogu samo da razmišljam! Tužno, jako i nema te reči koju bih sada mogla da upotrebim za ovu pesmu! Sjajno! Malo je reći sjajno. Svaka čast Todora!

    P.S. Nadam se da nećete imati ništa protiv za upućen vam savet. Znam ja da odlično znate gde ste, i upravo vam zato i kažem da se ne osvrćete na razne komentare raznih ljudi. Već da samo i uvek osluškujete svoje srce, intuiciju i naravno pamet!

    Sve najlepše vam želi Spisateljica :)

    ОдговориИзбриши
  11. Draga Spisateljice, hvala najpre ma komplimentima, a za savet se nikako ne ljutim, inače ne bih ni iznela ono što mi se događa i što me na tren zbunilo.Ceo život sledim svoje srce, pa ću tako i ubuduće ćiniti. Veliki pozdrav i tebi, od srca!

    ОдговориИзбриши
  12. Postovana gosp.Skoro,
    Sve Vase pjesme su ogledalo samo Vase duse i preuzviseno je od Vas da ih dijelite sa nama. Hvala na lijepim porukama u njima.
    Kad god procitam Vase stihove duboko me dojmi Vasa snaga,dubina emocije.
    Za one koji Vam jedno hvale a drugo kude, od njih previse i toliko.Molim Vas samo pisite!
    Pozdrav Neda

    ОдговориИзбриши
  13. Draga Nedo,
    Ovakve Vaše reči, Vas koji možda niste iz onog kruga "stručne" javnosti kad je pisana reč u pitanju, čine da se potiru sve eventualne sumnje onih drugih koji sebe zovu poznavaocima.Njima mogu da poručim ono što izvesno i sami znaju: neuporedivo je lakše kritikovati, nego stvarati. A moj izbor ionako nije da se ono što rečju stvorim hvali ili kudi, nego da se - oseća.Ako ovakvih kao što ste Vi, koji moje stihove proživljavaju, ima bar još nekoliko, moja misija je već ispunjena!
    Hvala Vam na divnim rečima, a ja ću ih, složene u stihove ili priče, i dalje deliti sa Vama.
    Iskreno Vaša Todora Škoro

    ОдговориИзбриши