Uvek kad bi, nedeljom, sa zvonika počelo da otkucava podne, stavljala bi na beli uštirkani stoljnjak dva porculanska tanjira, pre pola veka kupljena u Češkoj, čineći to nežno i pažljivo drhtavim smežuranim rukama. Popravila bi rubove damastnih salveta, primakla slanik na sredinu stola, brzo se prekrstila mrmljajući Očenaš, a onda lagano počela da iznosi jelo – supu skuvanu od parčeta govedine i mnogo povrća, celera pogotovo, koje bi posle, s renom, servirala kao glavno jelo. I salatu od cvekle, obavezno salatu od cvekle, ako je ne bi bilo on bi se naljutio… Odmorivši se malo posle obroka, pospremila bi sto, prešla u dnevnu sobu i tamo poslužila ledene penaste šnenokle, zavalivši se potom u naslonjaču ispred televizora. Ona druga, u kojoj je sedeo on, uvek je bila kraj prozora, pa bi i činiju sa slatkišem stavljala na tu nahtkasnu.
Držeći u krilu nerasklopljeni stari album za slike, brzo bi zapadala u dremež. Njemu to nikad nije smetalo. Njoj jeste, jer nije znala da li on, dok ona spava, gleda kroz prozor, misli o tome kako je život mogao da im bude bolji ili nežno gleda u nju, usnulu.
Probudilo bi je tek snažno sunce i cika dece sa ulice. Lagano bi otvarala album na poslednjoj stranici i onda dugo gledala u već požutelu, isečenu iz novina, čitulju sa koje joj se smešio njegov dragi lik.Tad bi ustala, prišla do nahtkasne kraj prozora, nežno bi oterala dve pčele sa činije u kojima su se šnenokle već istopile, odnosila ih nazad u kuhinju, i pomislila: “ Zbog ovih nedeljnih ručkova vredi živeti”
Lepo. Setno...
ОдговориИзбришиHvala, Alex...
ОдговориИзбриши;)
ОдговориИзбришиO, Bože, ne naočari, nego lupa mi treba! Izvini, Jagoda! :)
ОдговориИзбришиCvekla..mmmm salata od cvekle. Obozavam je i to svezu, kako je ja napravim, svako se pridruzi uvek ponovo i ponovo, kad je ja zacinim. Ponekad je teze nadjem u prodaji, cesto gvirkam po staklenicima gde se prodaje voce i povrece, domace, snadjem se i uvek kad je nadjem ...mmmmmm . Donosim ja nju iz Srbije uvek,, ama bas uvek. Cini mi se da su pijace u Srbiji bolje snabdevene svezom cveklom, ovde dosta koriste kuvanu-vakumiranu, ili u teglama vec gotovu, ali nije to to..mada kad nema kise, daj sta ima ;). Al se ja rascveklala...hehehh ovaj raspricala i to u pola noci, a danas samnapravila kilometarske setnje, odakle mi tolika energija?? Pravim, je pravim, pocinjem polako ja sam proizvodnjom na veliko..hehe
ОдговориИзбришиVELIKI ENERGIJSKI POZZZZZZZ i hvala, :).
razumece se valjda, pola sam izgresala, ipak mi se malo zatvaraju okice. LN
ОдговориИзбришиKasnim na nedeljni ručak.Šnenokle sam zadnji put jela u obdaništu a to beše u prošlom veku. Nedeljno popodne mi je uvek tako bolno i setno jer me je nekada podsećalo koliko sam sama.....
ОдговориИзбришиPipi, lepo je videti te razdraganu, pa makar i malo setnu zbog "specijaliteta iz Srbije"...
ОдговориИзбришиAlex, nedeljna popodneva su meni celog veka bila nekako bolna čak i u periodima kad bi bivala puna kuća čeljadi. Ne znam zašto. A kad je čovek i fizički sam, onda su baš tužna. Tebi hvala na poseti (a već sam ti se,greškom, gore zahvalila, zamenjujući te sa Jagodom. Nadam se da se ona nije naljutila...
ОдговориИзбришиPriča je divna!
ОдговориИзбриши