недеља, 2. новембар 2014.

BEOGRADSKE PROMOCIJE JAGODE KLJAIĆ

Todora Škoro, recenzent, i Jagoda Kljaić, autorka "Rascvjetane trpeze"
Književnica Jagoda Kljaić iz Gline (Hrvatska) promovisala je minulih dana u Beogradu svoje nove knjige - zbirku kratkih priča"Rascvjetana trpeza" i knjigu poezije "Pepeo na pragu", obe objavljene ove godine.

Na beogradskom Sajmu knjiga


Najpre je održana promocija na Sajmu knjiga, u sali Borislav Pekić, 29. oktobra, a dva dana kasnije i u zemunskoj biblioteci Sveti Sava. Ispred izdavača, Presinga iz Mladenovca, na sajmu je govorio Predrag Milojević, moja malenkost kao recenzent "Rascvjetane trpeze" i autorka. Priče je čitala Dragana Momić. U Zemunu, besedilo se, osim o knjizi priča, i o poetskoj zbirci Pepeo na pragu, a program su ulepšali i polaznici muzičke škole "Kosta Manojlović" instrumentalnim i vokalnim izvođenjem numera klasične muzike.

Jagoda Kljaić je pesnikinja, pripovedač, esejista i kolumnista nakoliko književnih portala u regionu. Ima već objavljenu knjigu kratkih priča "Pjesma za korzo - glinski spomenar", posvećenu njenom rodnom gradu i njegovim žiteljima, a u ovoj novoj zbirci bavi se pričama iz života malih, običnih ljudi sa prostora celog Balkana koji je imala prilike da upozna

To su priče koje, uprkos težini svagdanjeg života koji autorka živi i o kome piše, nude jedan fini, ali nepokolebljivi optimizam i jednu svojevrsnu zapovest kako se u životu, bez obzira na sve padove i posustajanja, nikada ne sme stati ni odustati. Životne, pisane pitkim stilom i ritmom, priče Jagode Kljiaić otkrivaju je i kao izuzetnog poštovaoca jezika, što se može videti iz svake rečenice u pričama, gde nema nijedne suvišne, nepotrebne ili pogrešne reči, te se stiče  utisak, zbog te izbrušenosti, da je svaka priča pesma. Što i ne treba da čudi, jer autorka jeste i vrsni pesnik.

 (Fotografije načinio Miljko J. Radanović)


Dragana Momić, Todora Škoro, Jagoda Kljaić i Predrag Milojević

3 коментара:

  1. Steta sto je uklonjen post "Antologije kao vezbanke" koji govori o urusavanju izbora dela idavackih kuca -toliko sam shvatila iz kratkog sadrzaja u mom blogeru.Zbog manjka vremena promakao mi je - nisam ga na vreme procitala.......

    ОдговориИзбриши
  2. Da li postoji mogucnost da blog prebacis da moze da se prati preko google+ ?

    ОдговориИзбриши
  3. Draga Alex, hvala ti na čitanju i interesovanju za moje pisanje... Naravno da može da se blog prati i na Google+, ali ja sam, zbog nekih drugih poslova oko knjiga (što mojih, što mojih prijatelja) prilično zapostavila bavljenje blogom. Obećavam, naučiću i omogućiću i to, a kolumna "Antologije kao vežbanke" takođe nije htela iz nekih tehničkih razloga da mi se ovde pejstuje kako valja, pa sam je uklonila. Ali se može pročitati ovde:http://konkursiregiona.net/kolumna-todore-skoro-antologije-kao-vezbanke/... Tebi veliki pozdrav!

    ОдговориИзбриши