недеља, 27. децембар 2009.

IZNOVA



Jednom,
kad sećanja bude više
nego želja
učiniću sve
da prevarim vreme,
da umesto napred,
ono unatrag krene.
Spaliću zato uspomene
da samo pepeo ostane.
A onda,
moraću da opet budem mlad,
smišljaću iznova
ljubavne zavete
i želeću ponovo da te sretnem
pod lipom u junu, kao nekad.
Kad jednom, iz pepela,
moj novi svet iznikne
biće lepši od ovog sad
a biće isti kao on,
ali on biće, a ovaj bio je.
Zato,
spaliću sve
da bi opet moglo
da bude kao pre.

Todora Škoro

7 коментара:

  1. Kao feniks: spaliti sve i ponovo se roditi.Da, nadati se : novim rođenjem menjamo sve. Lepa pesma, Todora. Smeta samo stih "kad sećanja bude više nego želja", meni barem. Sećanja jesu lepa, ali ona govore o prošlosti. Želje vuku napred, u budućnost.

    ОдговориИзбриши
  2. Svako vreme ima svoje breme i svaki put se doživi na novi način - kako kažu filosofi - dva puta se ista voda ne gazi....Sve što ljubimo stvorili smo sami, stoga neka čarolija živi!

    ОдговориИзбриши
  3. edit: prekrstih te, izvini :)
    Prelepa pesma, Todora

    ОдговориИзбриши
  4. Emo_serpice, hvala! A "sporni" stih koji ti se ne dopada možda ima opravdanje: na želju za uništenjem i počinjanjem svega iznova se i odlučujemo u onom momentu kad imamo više iskustva iza sebe, a kad želja manje preostane...

    Alex, kao i uvek, u pravu si.

    Nataly, hvala na javljanju i čitanju. I komlimentima, svakako.

    ОдговориИзбриши
  5. Želje su maštanja, ostvarive samo ponekad spontano trajanjem života,a iz pepela ništa nije moguće. Želje u nadanjima da ljubav procvjeta, kad život postane java i stvarnost nečeg što jeste, što je bio i što će biti. Žar vatre kao Feniksov početak je moguć samo ako ta vatra se pretače iz životne toplote ljubavi i strasti koje nadmašuju obična životna nadanja.Živjeti i nada ti se je poenta u zaboravu svega da bi počelo nešta novo.
    Lijepa pjesma sa puno nadahnuća i ljepote stiha i riječi koje su jedna drugim suprostvaljene u nadanju da novi život začne.

    ОдговориИзбриши
  6. Dragi Pesa, verujem da si shvatio da nisam nihilista, naprotiv. Ja verujem u trajanje, u obnavljanje, u život koji se rađa onde gde se čini da on prestaje. Hvala na lepom komentaru.

    ОдговориИзбриши