среда, 2. децембар 2009.

MOLITVA



Mir tražim
u poljima žita
ustalasalog,
u žuboru potoka
i kamenu na
njegovom dnu.

Mir molim
od stiska ruke neke
i oka koje razume
ustreptalost
duše budne
i u snu.

Mir nalazim
tek u sećanju
dalekom
što zove da ga
ponesem u sutra,
uprkos zlu.

Todora Škoro

6 коментара:

  1. Sjajna i vrlo životna pesma.Mir je zbilja stabilnost duše i koliko puta u sećanju na dane prošle nađemo mir i snagu za "ono dalje" - neke dane buduće...

    ОдговориИзбриши
  2. Slažem se s tobom da je mir stabilnost duše, ali ga je vrlo, vrlo teško naći. Još teže zadržati.

    ОдговориИзбриши
  3. Pesma je sjajna.Sve je tako fino, suptilno izgraduirano u vrlo malo reči!Prvo se uočavaju stepenasto date radnje - 1.tražiti mir, 2.moliti za njega i na kraju 3.pronaći ga. A onda, naredna gradacija : čovek traži mir krećući se od spolja.Odnosno, čovek traži mir izvan sebe, nalazeći ga u lepoti prirode. Viši nivo je vezan za molitve i mir koji se stiče uz pomoć lepote u samom biću :dodirom, ustreptalošću duše i srca...I na kraju, mir će se naći u sećanjima, ali kao zalog za neka buduća vremena. Ja tako vidim i razumem tvoju pesmu.

    ОдговориИзбриши
  4. Bravo, draga, zaslužuješ najvišu ocenu za pronicljivost i razumevanje. Upravo to sam htela da pokažem, upravo to mislim, upravo sam želela da se TAKO razume. Hvala ti!

    ОдговориИзбриши
  5. TODORA, veoma lijepo rečeno:''Mir tražim u poljima žita ustalaslog u žuboru potoka i kamenu na njegovom dnu.**
    Samo da je ova strofa ostala sve je njom rečeno, ali slijede tvoji novi naviri emocija i sve se završava jednom dobrom završnicom, ''uprkos zlu'', što znači da život sve nadvlađuje,a mene to kod tvoje poezije i tebe najviše veseli, da si sve manje pesimista.

    ОдговориИзбриши
  6. Hvala, Pesa. A ovu težnju "uprkos zlu" nisam ja osmislila, to je sudbina svih nas. Ceo život je "uprkos zlu". Hvala ti.

    ОдговориИзбриши