четвртак, 25. април 2013.

ЛЕП ПИЈАЧНИ ДАН


ЛЕП ПИЈАЧНИ ДАН 



            Од ране зоре суботом седи на том каменом степенику. Пролазе крај њега пијачарке, старице натоварене обрамицама са крцатим корпама које, клатећи се лево-десно, ударају свакога крај кога мину, смичући им капе и шубаре са глава. Прате их жестоке псовке.
            Он седи, на сметњи тим истим старицама, на сметњи свима који хрле ка пијаци, на степенику који се пружио директно на улицу, а преко кога је и био једини улаз у ту избу. Није то била његова кућа, ко зна чија јесте, као што нико није знао где је његова, ако је има. Он, међутим, мирно седи, увек на том прагу, испред  напуштене, урушене куће, као да је  рођен ту.
            У подне, враћајући се, понека сељанка спусти крај њега пар крушака, или неки непродати парадајз. Већина, ипак, прође не осврћући се, Новчиће  не оставља нико, нема пред њим шешира у који би се бацили. И нико не зна је ли просјак или није.
            Поподне, кад перачи улица наиђу, котрљајући остатке расутог поврћа снажним шмрком, подиже руку и они начас престају. Он прилази и из широке цеви из које се цеди још помало воде опере  руке, испљуска лице и врат и каже:
            „Леп пијачни дан, баш леп...“
            И одлази, раздраган, некуд.

Тодора Шкоро
_____________
           

2 коментара:

  1. Da se zapitaš...svašta! Kamo brzamo, nije li nam malo previše, gdje ode skromnost ? Mnogo pitanja, a jedan odgovor. Zna li ga svatko ?
    Kako mi je glupo pisati : sviđa mi se. Naravno da mi se sviđa. I čitam tu priču tri puta i upijam u sebe mudrost mlade žene što vidi ono što drugi ne vide. S.Grubešić

    ОдговориИзбриши